'Vol trots kan ik u melden dat de stad Herentals donderdagavond twee prestigieuze sportprijzen in ontvangst mocht nemen van Sport Vlaanderen', zegt Liese Bergen sportschepen (sp.a).

'De eerste trofee is de prijs #sportersbelevenmeer, waar de stad Herentals positief scoorde op de pijlers van een volwaardig sport- en beweegbeleid. Wij voldeden ruimschoots aan de vooropgestelde criteria. Meer info over deze criteria vindt u via #sportersbelevenmeer-award.

Daarnaast kaapte de stad Herentals nog een speciale prijs weg. We werden uitgeroepen tot beste gemeente van de provincie Antwerpen die werkt aan "sport op het werk". Via "challenges" proberen wij onze medewerkers van de stad en het OCMW op een amusante en sportieve manier uit te dagen om meer te bewegen.
 
Als uittredend schepen van sport en personeel ben ik bijzonder fier om samen met alle medewerkers van de sportdienst en alle bewegingsambassadeurs van de stad en het OCMW deze prijs aan Herentals te schenken. 
 

De dienst sport, jeugd en internationale samenwerking stelt een project voor om sporten voor, tijdens en na het werk te promoten. Dit project is in eerste instantie gericht op de medewerkers van stad/OCMW Herentals maar zou op termijn ook implementeerbaar kunnen zijn voor alle Herentalsenaren.

O.b.v. een sport – en beweegscan werd de beginsituatie gemeten van de medewerkers. De resultaten hiervan zullen gebruikt worden in de evaluatie op het einde van schooljaar 2018-2019. 

Er werden tal van “start to sessies” georganiseerd na de werkuren, maar ook het middagsportaanbod werd fel uitgebreid. Het resultaat is dat er door medewerkers nu op maandagmiddag gelopen wordt, dinsdagmiddag gebadmintond wordt en op dondermiddag er gezwommen wordt. 

Vele diensten lassen ook regelmatige bewegingsmomenten in om het zittend werken te onderbreken. 

Er werden binnen de organisatie ambassadeurs gerekruteerd per dienst. Deze ambassadeurs informeren collega’s over de initiatieven die genomen worden, motiveren en nemen een voorbeeldfunctie aan. 

Daarnaast worden medewerkers uitgedaagd om 6 concrete challenges tot een goed einde te brengen. Het is de afdeling sport, jeugd en internationale samenwerking die de andere diensten uitdaagt.:

  • Iedere werknemer fietst in 2018 -2019 minstens 50km met de fiets of te voet van en naar het werk
  • We nemen met minstens 30 personeelsleden deel aan Herentals loopt
  • Er doen minstens 300 personeelsleden deel aan de personeelssportdag in 2019
  • Elke sector organiseert minstens één sportinitiatief in 2018-2019 en nodigt de andere personeelsleden uit
  • Minstens 100 unieke collega’s nemen deel aan één of meerdere georganiseerde lessenreeksen of beweegactiviteiten
  • In 2019 zetten we samen in de maand mei minstens 192.000.000 stappen. 
Om medewerkers te motiveren wordt er gebruik gemaakt van incentives. Dit zijn (gezonde) beloningen (Bv. gratis fruitmand) waarbij de sportiefste diensten in de picture worden gezet.
 

Foto's : vlnr: Jef Wellens (medewerker sportdienst, verenigingsondersteuning),  Jan Bertels (burgemeester van Herentals), Liese Bergen (schepen van sport en personeel),  Aster Nzeyimana (sportjournalist VRT) en Michelle Goossens (medewerker sportdienst - aanbod) - dolenthousiaste bezielers Michelle Goossens en Liese Bergen - burgemeester Jan Bertels die zijn schepen Liese Bergen feliciteert met het behaalde resultaat.